Gezag wijzigen of aanvragen

Gepubliceerd op 1 september 2020 om 10:30

Ik wil gezag over mijn kind, hoe regel ik dat?  

Auteur:  mr. Rascha Reijnen

  

Gezag over een minderjarig kind kan op verschillende manieren geregeld zijn, er bestaat eenhoofdig gezag en gezamenlijk gezag.

 

Als niet getrouwde ouder krijg je niet automatisch het gezamenlijk gezag.  Gezamenlijk gezag kan eenvoudig worden aangevraagd met een (digitaal) formulier via de website van rechtspraak.nl.  U kunt samen inloggen met uw DigiD en het formulier zo verzenden.

 

Het gezag kan worden aangevraagd door de ouders die de juridische ouders zijn, het is dus niet zo dat alleen de biologische ouders gezag kunnen aanvragen. Wel dient u als juridische ouder aan een aantal voorwaarden te voldoen, u mag bijvoorbeeld niet onder curatele staan.

 

Is er sprake van eenhoofdig gezag en wilt u dit wijzigen naar gezamenlijk gezag, dan heeft u toestemming nodig van diegene met het eenhoofdig gezag. Wanneer deze weigert, kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank.

 

Ook een minderjarige moeder kan het gezag krijgen over haar kind, zij dient dan de rechtbank te verzoeken om haar meerderjarig te laten verklaren. Dit geldt alleen voor de minderjarige moeder, niet voor de minderjarige vader.

 

Heeft u gezamenlijk gezag en wilt u niet dat de andere ouder gezag heeft? Ook dan kunt u een verzoek bij de rechtbank indienen. De rechtbank zal dan bepalen of het handhaven van gezamenlijk gezag in het belang van uw kind is.

 

Komt u er samen met de andere ouder niet uit, maak dan snel een afspraak. Tijdens de eerste afspraak zal ik met  u de kosten doornemen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Er wordt gekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en wanneer dat niet zo is, wordt aan u een eerlijke schatting gegeven van te maken uren. U kunt dan altijd kiezen voor een vaste prijsafspraak.

 

Regel het vandaag nog via de website of via whats app en uw afspraak zal zonder wachttijd worden ingepland.