Vervangende toestemming erkenning

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 09:53

Vervangende toestemming erkennen kind

Ik wil mijn kind graag erkennen, maar ik krijg geen toestemming van de moeder van mijn kind.

Auteur: Tracy Zola

 

Het kan natuurlijk voorkomen dat de moeder van uw kind u geen toestemming geeft om jullie kind te erkennen en u zich afvraagt wat u het beste kunt doen.

 

Indien u kunt laten zien dat u de verwekker bent van uw kind, kunt u een vervangende toestemming voor erkenning krijgen bij de rechter.

De rechtbank te Zeeland (ECLI:NL:RBZWB:2021:1629) heeft op 2 april 2021 besloten dat indien door de rechter een definitieve beslissing omtrent de vervangende toestemming is gegeven, deze niet zomaar aan de kant kan worden gezet. 

 

Wat was de casus?

De rechtbank heeft enige tijd geleden de verwekker van het kind een vervangende toestemming verleend. Door deze rechterlijke beslissing is de gegeven toestemming van de moeder van het kind aan de partner en de erkenning van het kind van de partner van de moeder vernietigd.

 

De verwekker heeft ongeveer een anderhalf jaar geen gebruik gemaakt van een eerder gegeven vervangende toestemming van de rechter om het kind te erkennen. De moeder heeft haar partner (niet de verwekker!) toestemming gegeven om het kind te erkennen en vraagt daarom aan de rechtbank om de eerder gegeven vervangende toestemming te verwerpen

 

De rechter oordeelt echter dat de moeder de verwekker had moeten informeren en had moeten navragen of hij graag gebruik wilde maken van de vervangende toestemming en het minderjarige kind nog steeds wilde erkennen voordat zij aan een ander toestemming tot erkenning gaf. Aan het gebruiken van de vervangende toestemming zit geen (wettelijke) termijn. 

 

Wil u graag uw kind erkennen en krijgt u geen toestemming van de moeder waardoor u graag een vervangende toestemming van de rechter wil krijgen? Dan kunt u bij Reijnen Advocatuur een afspraak maken.

 

Tijdens uw eerste afspraak zullen we de situatie bespreken en kijken wat er voorafgaand is gebeurd.

 

Daarnaast wordt bij uw eerste afspraak uw kosten doorgenomen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Er wordt gekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en wanneer dat niet zo is, wordt aan u een eerlijke schatting gegeven van de te maken uren. U kunt dan altijd kiezen voor een vaste prijsafspraak.

 

U kunt beter vroeg dan laat een afspraak maken ter oriëntatie, voorbereiding of conflictvermijding.

 

Regel het vandaag nog en maak hier uw afspraak of schrijf u hier in voor het spreekuur.